Recensies

"Zoals Gerberts grootvader zijn dwangarbeid heeft beleefd, is wel erg uitzonderlijk. Het paste ook wel bij hem. Hij was een zeer sympathieke man."

Roelf Wolterink (100)

Oud verzetstrijder en -Indiëganger


"Aan de hand van het prachtige verhaal van zijn opa, laat Gerbert zien dat vrijheid niet vanzelf-sprekend is, maar een groot onaantastbaar goed, wat te allen tijde beschermd moet worden."

Hendrik Jan Bökkers (45)

Zanger


"Hoi! Ik ben Mattias en heb het boek KRAWATTE van Gerbert gelezen. 

Ik vond het een heel mooi boek en best goed te lezen voor iemand van mijn leeftijd. 

Soms stond er iets in het Duits wat wat lastiger was. Maar als je dan doorleest begrijp je wel waar het ongeveer over gaat. 

Soms een beetje spannend maar heel leuk om te lezen. "

Mattias Kamans (12)

Leerling 1VWO


 "Wat leest dit geschiedenisverslag lekker weg. Het verbeeldend schrijven trekt je helemaal in het verhaal maar ook terug naar de tijd van de hoofdrolspeler.
Super Gerbert dat jij dit verhaal hebt geschreven, zo dat het niet verloren gaat. Onze generatie kan de verhalen nog bewaren voordat ze verloren gaan.
En laten we leren van de geschiedenis.
Geef de vrijheid door!"

Johan Martijn Nijeboer (49)

Verzorgende revalidatie


 "Gerbert neemt je in het boek mee in het verloop van de tweede Wereldoorlog en heeft het verhaal van zijn Opa Gerrit daarin verwerkt. Het is interessant om naast de bekende grote verhalen ook te lezen wat er in Rijssen en Twente gebeurde. Daarnaast is het verhaal van Gerrit een uniek verhaal dat ook een andere kant van de oorlog laat zien.

Zelf kan ik me niet voorstellen hoe het voor onder andere leeftijdsgenoten moet zijn geweest toen hun levens op deze manier op de kop werden gezet en vrijheden werden beperkt. Juist daarom is het belangrijk dat verhalen zoals het verhaal van Gerrit (en van de vrienden die hij heeft gemaakt) bewaard worden gebleven.

Wat mij betreft is Krawatte een boek voor zowel jong als oud. Het boek is gemakkelijk te lezen en je wordt volledig meegenomen in de gebeurtenissen alsof je voorgelezen wordt. Een echte aanrader dus!"

Kirsten Jansen (22)

HRM medewerker


"In 'Krawatte' beschrijft Gerbert de belevenissen van zijn opa Voortman, als jongeman, die als dwangarbeider voor de Duitsers moest werken in de 2e Wereldoorlog.

Gerbert verenigd de avonturen van zijn opa met details van de oorlogsgeschiedenis. Spannende, ontroerende en leuke gebeurtenissen passeren de revue. Veel is waar gebeurd, maar niet alles kon achterhaald worden, deze hiaten zijn opgevuld door de schrijvers eigen fantasie. Het gaat in het boek niet over helden en schurken, maar over gewone mensen die, ieder op hun eigen manier, de oorlog proberen te doorstaan.

Voor het eerst is de geschiedenis van de 2e Wereldoorlog mij op deze manier onder ogen gekomen en ik heb het met belangstelling en plezier gelezen. De schrijfstijl is bondig en vlot en leest gemakkelijk weg. Ik vind het een aanrader voor jong tot oud."

Willy Otten (54)

Ondernemer


"Het boek 'Krawatte, geluksvogel in de Tweede Wereldoorlog' is een dun boek (75 pagina's), zeker in vergelijking met de boeken die ik normaliter lees. Geen wonder dus dat ik er doorheen vloog. Maar dat kwam zeker niet alleen door het aantal bladzijden, maar zeker ook door het verhaal.

Het verhaal schetst het leven van Gerrit, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland wordt gestuurd om te werk gesteld te worden. Hij heeft het geluk dat hij assistent wordt van officier Willi Guttzeit en hierdoor weinig fysiek zwaar werk hoeft te doen. Ook heeft hij verbazingwekkend veel vrijheid en blijkt het ook nog eens zo te zijn dat de officier ook liever geen oorlog wenste en Gerrit uiteindelijk zelfs helpt om een aantal opgeroepen mannen te laten onderduiken.

Het verhaal van Gerrit wordt door Gerbert Voortman afgezet tegen de gebeurtenissen die zich in die tijd in de wereld afspelen. Af en toe lijkt het boek op een iets te grote encyclopedie, maar als er daarna weer een stukje over het leven van Gerrit voorbij komt, is dat al snel weer vergeten.

Op de personages wordt niet heel diep ingegaan, maar toch krijg je door enkele gesprekken wel het idee hoe bepaalde mensen in het leven staan. Zo merk je onder andere dat Willi ook geen groot voorstander is van de oorlog en eigenlijk best een goede kerel is.

Naast de vele getuigenissen uit kampen, is dit boek zeker verfrissend door het perspectief van een te werk gestelde te behandelen. Zeker een aanrader voor jong en oud!"

Joyce Kiela (33)

Boekenliefhebber / Recensent bookstagram @joyceslibrary


"Het verhaal geeft een origineel perspectief op de oorlog, gezien door de ogen van een dwangarbeider die geluk heeft gehad in vergelijking met vele anderen. Het boek is kort (86 pagina's) en leest vlot. Het bevat veel historische details die het verhaal tot leven brengen. De auteur heeft duidelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar het verhaal van zijn opa en de gebeurtenissen die daaromheen speelden in de Tweede Wereldoorlog. Als geschiedenisfanaat heb ik het verhaal met plezier gelezen. Zijn opa heeft geluk, omdat hij geen gevaarlijke of zware dwangarbeid moet doen. Hij is een soort 'personal assistant' van een gehandicapte Duitse officier. Gerbert heeft het verhaal van zijn opa gecombineerd met feiten en fictie.

Persoonlijk vond ik de Rijssense 'couleur locale' een leuke toevoeging, maar die voert zeker niet de boventoon. Zijn opa is weliswaar een geluksvogel, maar gaat niet veilig in een hoekje zitten. Samen met een vriend helpt hij in Duitsland mensen onder te duiken. Zijn opa heeft niet alleen geluk. Hij maakt ook tegenslagen mee. Ik vind het een aansprekend verhaal, dat zich zeker leent voor verdere uitwerking in roman. Hoewel het boek goed geschreven is, zijn er in deze eerste druk wat opmaakfoutjes te vinden. 

Mij beviel de combinatie van een origineel verhaal en originele feiten uit de Tweede Wereldoorlog goed. Ik kan me echter voorstellen dat er mensen zijn die liever alleen een roman lezen. Al met al vind ik het boek een aanrader voor lezers die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog of persoonlijke verhalen uit die tijd."

Stefan Kukolja (47) Jurist | Legal designer


 "Het is een boek waarin je helemaal in op gaat. Als je op de hoogte bent van waar het verhaal/ de gebeurtenissen zich afspelen, kun je je helemaal indenken hoe het gegaan is. Goede combinatie van hoe iemand de oorlog heeft meegemaakt, met op dat moment de gebeurtenissen die zich in Europa voordoen/afspelen.

 

Uit het boek blijkt maar weer eens dat ook veel Duitsers de oorlog niet hebben gewild. Zij hebben geprobeerd om samen met diegenen die zij 'onderdrukten' de oorlog tot een goed einde te brengen. Wat een lef en moed van de vele Nederlanders die hieraan hebben meegewerkt, met in hun achterhoofd altijd het idee dat ze bij verraad, de oorlog niet zouden overleven.

Het is goed dat al deze verhalen vertelt worden door de betrokkenen, opgeschreven en bewaart, zodat niet wordt vergeten wat er in het verleden is gebeurt. Dat we er een les van mogen leren om te zorgen dat het zich niet herhaalt. Dat zal echter wel een utopie zijn, gezien wat er momenteel allemaal in de wereld aan de hand is.

 

Een boek dat zeker de moeite waard is om te lezen."

Erik-Jan Haase (53)

Administratief medewerker

Awardwinnaar
Awardwinnaar

Auteur
Auteur

123PIX.nl

Gerbert Voortman

 

Bezoekadres:

Elsenerstraat 30A

7461DN Rijssen

 

T. 0621166652

E. info@123pix.nl

W. www.123PIX.nl

 

KvK nr. 67555586

BTW NL002187455B98

Rekeningnr. NL70KNAB0403195926